Tuesday, May 27, 2008

Mi magyarok és a zebra



Már megint gyermeket gázoltunk a zebrán. Mint a múlt héten. Meg korábban. Kb. hetente. Ilyen Magyarországot akarunk?

A rendőrség persze "vizsgálja az eset körülményeit". Biztosurak, nincs mit vizsgálni, inkább el kéne olvasni a Kreszt, ami azt mondja, hogy a zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van. Még egyszer: elsőbbsége van.

Mit kell ezen vizsgálni? Hát maximum két dolgot: hogy az esemény a zebrán történt-e, és hogy a gázoló jármű megkülönböztető jelzést használt-e. Mert hát mit mond a Kresz:

III. RÉSZ
A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok
Gyalogosok közlekedése

"(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs."

Még egyszer: elsőbbsége van. Nem kell lassítania, szétnéznie, rimánkodnia, könyörögnie. Mehet előre, mint mindenki, akinek elsőbbsége van. Aki ezt a jogot nem adja meg, vét, törvényt szeg, bűnt követ el. Kész. Az eset körülményein nincs mit vizsgálni. Zebrán gázolás esetén az egyetlen tennivaló: az elkövetővel a törvény betűje szerint eljárni. De nem úgy "magyarosan", vagy úgy "ciarantobinosan", olyan elkenősen, hanem "zéró" toleranciával, de Kelvin fokban mérve! Mostantól. Mielőtt a következő csöppséget legyilkolja egy száguldó ökör.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: