Monday, June 2, 2008

Mindenki másképp csinálja: Mississauga, Ontario


A Torontóval egybenőtt Mississauga önkormányzata, ahogy a címre kattintással is olvasható, számos megoldást dolgozott ki a biztonságosabb közlekedés és konkrétan a gyalogosok biztonsága érdekében. Ezek közül az egyik a "red light camera": pirosra váltástól a következő zöldig a lámpa (vagy a beépített webkamera) felvételt készít minden áthaladóról. A piroson áthaladók automatikusan 190 dolláros büntetést kapnak postán (ami pontlevonással és a kötelezőbiztosítási-díjuk drasztikus megnövekedésével is jár). Egyébként se megy át senki, de így meg pláne nem: a megúszás esélye nulla, a szankció - anyagilag is - drasztikus.
Rendőr élőerő sem kell hozzá. A rendszer elegánsan egyszerű, fair, automatizált, hatékony, és - ami ott nemigen, itt viszont nagyonis szempont - megvesztegethetetlen. Működik.
Az eszköz javasolt első magyarországi telepítési helyszíne: Leányfalu, az Erkel és Móricz Zs. utcák kereszteződése. Második helyszín Pécsen, aztán Bonyhád, aztán az ország összes iskolája melletti zebra (már ahol van).
Ahogy a dolgok mennek itt mostanában, egypár gyermekkel minden héten többen lennénk.
Ügyes IT-cégeink tudják, hogyan kell az ilyesmit megcsinálni. Felkészült (lsd. HVG-cikk, 4. bekezdés) hatóságaink meg majd megfogalmazzák a bírságlevél szövegét. Ha megakadnánk, Andy Harvey is biztos segít majd.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: