Saturday, May 10, 2008

Az 2008. március 27-i petíció szövege

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Draskovics Tibor, miniszter
Budapest, Kossuth tér 4.

Tárgy: petíció Francis Ciarán Tobin ügyében

Tisztelt Miniszter Úr!

2000. április 9-én baleset történt Leányfalun. Francis Ciarán Tobin ír állampolgár gépjárművét vezetve a 11-es úthoz tartozó járdán halálra gázolt két kisgyermeket.

A Magyar Köztársaság bíróságának másodfokú, jogerős ítélete alapján (2002. október 10.) Francis Ciarán Tobinnak 3 évet kell fogházban töltenie, feltételes szabadon bocsátását legkorábban 18 hónap letöltése után engedélyezik.

A jogerős ítéletet az elítélt külföldre távozása miatt a mai napig nem hajtották végre. A magyar hatóság 2005. októberében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsát az ír bíróság megvizsgálta, és másodfokon jogerősen elutasította. (2007. február 25.)

A mellékelt aláírási ív aláírói ezúton tiltakoznak a magyar bíróság jogerős döntése végrehajtásának elmaradása miatt.

Felszólítjuk Miniszter Urat, hogy szolgáltasson magyarázatot a kialakult helyzetre, és az eset tanulságait levonva tegyen intézkedéseket hasonló ügyek megelőzésére. Megkérjük továbbá, hogy az eljárás során a magyar hatóságok által vétett hibákat hozza nyilvánosságra, és részünkre juttassa el. Ezzel kapcsolatban az alábbi konkrét kérdésekre várunk választ és/vagy magyarázatot:

1. 2000. augusztusában Francis Ciarán Tobin engedélyt kért a magyar hatóságoktól, hogy egy családi eseményre visszatérhessen Írországba. A Budakörnyéki Bíróság 2000. szeptember 19-én engedélyezte 500 ezer forint biztosíték megfizetése mellett a távozást. Milyen feltételekhez kötötték a hazaengedést?

2. 2000. október 9-én Francis Ciarán Tobin visszatért Magyarországra, útlevelét nem adta le. A Budakörnyéki Bíróságot értesítette a visszaérkezéséről. 2000. november 30-án Francis Ciarán Tobin másodszor, végleg elhagyta Magyarországot, mivel magyarországi munkája befejeződött az Irish Life Plc.-nél. Milyen engedéllyel távozott?

3. Tudomásunk szerint Francis Ciarán Tobin szabályos kiértesítése az ítéletről – és így a fogházba bevonulásra való felhívás – elmaradt. Miért nem értesítették?

4. A nemzetközi elfogató-parancsra adott ír válasz alapján valószínűsíthető, hogy annak tartalma nem felelt meg az érvényes előírásoknak. Kérjük az elfogató-parancs indoklásának ismertetését.

5. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője, Horváczy Emese szerint „Magyarország megkereséssel fordult az ír hatóságokhoz, hogy Írország területén hajtsa végre a kiszabott büntetést. A megkeresésre az ír hatóságok azt a választ adták, hogy a szabadságvesztés végrehajtására Írország területén csak abban az esetben van lehetőség, ha az elítélt személy elmenekült az ítéletet hozó ország területéről.” Kérjük a szóvivő által hivatkozott megkeresés és az azt elutasító határozat ismertetését.

Kérjük, hogy az ügy tisztázása érdekében minden szükséges intézkedést tegyen meg, és a közvéleményt rövid időn belül tájékoztassa az eredményekről. Együttműködését előre is köszönjük.

Az Ír Köztársaság Igazságügyi Miniszterének budapesti látogatása alkalmából 2008. március 28-án délelőtt békés demonstrációt tartunk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az EU tagállamok nem kellően összehangolt igazságszolgáltatása körüli anomáliákra.


Tisztelettel:

A demonstráció résztvevői nevében:

Sok név.

2008. március 27.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: