Friday, June 29, 2012

Humánus, méjbi. Kifogástalan? Nem annyira.

Tóth István nyilatkozata a magyar bíróság (vagyis Dr. Bereczné bíró) eljárásáról, anno 2002

Kifogástalan? Nem kritizálható? Már bocsánat.

1. Tobint a bíró (Dr. Bereczné, ha már az ír bírókat megnevezzük) kiengedte az országból egy olyan országba, amellyel Magyarországnak nem volt kiadatási egyezménye.  Ez olyan, mintha Nagy-Britannia direkt kiengedte volna Briggset Braziliába. Lehet, hogy a döntés humánus volt, egyem a szivét, de súlyos jogi hiba (lásd 2. pont).

2 a). Magyarország a kiengedés idején nem volt az EU tagja, így nem lehet "két uniós tagállam"-ról beszélni. 2002 van, meg két ország, amely kapcsolatait kétoldalú egyezmények szabályozzák. b) Kiadatási egyezmény Magyarország és Írország között az események idején nem volt, így bármi együttműködést várni az ír hatóságoktól bármilyen probléma esetén, jogi dőreség lett volna. Ennek fényében a bírói kiengedő döntés érthetetlen.

3.  Kettős halált okozó gyorshajtás esetében óvadék? És 2000 euró? A vádlott kétnapi fizetése?
És a magyar bíróság eljárása nem kritizálható?

Először is: nincs óvadék, maradsz itt. Másodszor: ha már van, akkor 5 millió, dollárban, gyermekenként. Plusz közügyek.

Ez egy hosszú, fájó, szégyenletes, feldolgozhatatlan és - ami a hatóságok eljárását illeti - érthetetlen ügy, amelyben a szereplők tiszteletre méltó kvalitásai (pl. a Zoltai család és képviselői) és mások - hogy máshogy ne nevezzük - inkompetenciája (pl. a hatóságok mindkét országban) az évek során a napnál világosabban megmutatkozott.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: