Saturday, October 30, 2010

Ciaran Tobin's Extradition Proceedings "Adjourned" - for the 12th time

The Irish Court has, for the 12th time in the past year, "adjourned" reckless-driver-murderer Ciaran Tobin's extradition proceedings. The next hearing is scheduled for November 25-26.

Az MTI dublini igazságügyi forrásokból úgy értesült, hogy Tobinnak legközelebb november 25-én és 26-án kell megjelennie a bíróság előtt. Tavaly december óta immár tizenkét alkalommal napolták el az ügy tárgyalását. Az elmúlt hónapokban lezajlott rövid meghallgatások során szintén jórészt újabb megjelenési időpontok kitűzéséről és az adatok kiegészítésének elrendeléséről születtek döntések.


Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. Két évvel később a gázolót - távollétében - az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után helyezhető szabadlábra.

A baleset ír felelősét tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kell.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: