Thursday, July 29, 2010

Delay to extradite Ciaran Tobin against Irish common law: Petra Bard, Professor of Criminology

Latest decision by Mr. Justice Peart to adjourn the hearing of Ciaran Tobin's extradition case till October 2010 is against Irish common law, says Petra Bard, Head of Department at the National Institute of Criminology, Hungary. Full article below (in Hungarian).


A szokásjoggal is szembemegy: 11. alkalommal napolták el Ciaran Tobin tárgyalását

2010. július 28. 08:18


MNO - KN

Az ír szokásjoggal is szembemegy az, hogy immár 11. alkalommal napolta el kedden a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobin, a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír férfi kiadatási tárgyalását – mondta Bárd Petra, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője az MTI-nek.

Az MTI igazságügyi forrásokból úgy értesült, hogy az ügy kétnapos meghallgatáson október 28-a után folytatódik.

2009 decembere óta ez a 11. alkalom, hogy a tárgyalást elnapolják. Az elmúlt hónapokban lezajlott rövid meghallgatások során jórészt az eljárás halasztásáról és az adatok kiegészítésének elrendeléséről született döntés.

Bárd Petra elmondta, az ír szokásjog azt mutatja, hogy három-négy alkalommal halasztja el a bíró a tárgyalást, hogyha az egyik fél kéri. Ebben az esetben Tobin jogi képviselője kérte valamennyi alkalommal a tárgyalás elhalasztását.

Közölte azt is, hogy az európai elfogatóparancs azt mondja ki, hogy hatvan napon belül határozni kell az átadásról, ha valaki ahhoz nem járul hozzá. Ez további harminc nappal meghosszabbítható, de maximum kilencven naposra nyúlhat a határidő. Tehát a 2009. november 10-én őrizetbe vett Tobin esetében az átadásnak legkésőbb 2010 februárjáig meg kellett volna történnie – mutatott rá Bárd Petra. Hozzátette: a probléma az, hogy ennek a szabálynak nincsen semmiféle szankciója.

A jogász elmondta, hogy az Európai Unióban átlagosan 43 nap alatt történik meg az átadás. Bárd Petra szerint azért is meglepő, hogy ennyire elhúzódik az eljárás, mert az ír jogalkotó kifejezetten Tobin ügye miatt változtatott saját jogszabályán. Akkor a lépést sok szakértő fogadókészségként értékelte ír részről.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. A gázoló 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. Két évvel később távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A baleset ír felelősét tavaly novemberben – a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján – Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kell.

(MTI)

(source: Magyar Nemzet Online)

1 comment:

  1. Igaz, hogy 2006-ban Magyarorszagon jart Tobin? Vagy ugyvedi meghatalmazasat, amit kesobb visszavont, hamisitassal adta?

    ReplyDelete

Please leave a comment: