Saturday, June 26, 2010

Case adjourned, again, till July 22

Mr. Justice Peart has adjourned, again, this time till July 22, the hearing of the case on Ciaran Tobin's exptradition in connection with his killing of two children in Hungary more than 10 years ago. Tobin is scheduled for a two-day hearing on that day, perhaps an indication that the judge will not tolerate further maneuvering by Tobin's lawyers and wants to finally bring the case to a close.

The original news release in Hungarian by Infórádió:

Július végéig elnapolták a leányfalui gázoló kiadatási tárgyalását
2010. június 25., péntek 15:40 InfoRádió / MTI

Július végéig elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének a kiadatási tárgyalását.

Az MTI dublini igazságügyi forrásainak pénteki beszámolója szerint Tobinnak legközelebb július 22-én kell megjelennie a bíróságon.

Az eddigi, néhány hetente lezajlott rövid bírósági megjelenések során szintén jórészt csak az eljárás elnapolásáról és adatkiegészítés elrendeléséről születtek döntések. A pénteki tájékoztatás szerint azonban július végére Tobint már kétnapos meghallgatásra idézte be az eljáró bíró.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak.

Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben az eljáró magyar bíróság távollétében háromévi szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után helyezhető szabadlábra.

A baleset ír felelősét tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kell.

No comments:

Post a Comment

Please leave a comment: